Breng een bezoek aan het zeeschildpadden-project 'TAMAR' in Praia do Forte. Een succes-story om de zeeschildpadden van uitsterving te behoeden.
De stranden van Bahia zijn de broedplaats van zeeschildpadden. Gedurende de zomermaanden leggen de schildpadden op de scheidslijn van het strand en de duinen hun eieren en graven die in. De zon doet de rest. In de vroege ochtenduren van de maanden januari en februari zie je op het strand van Imbassaí piepkleine zeeschildpadjes die de branding van de oceaan trachten te bereiken. Dat is het meest kritieke moment want op dat moment zijn ze een gemakkelijke prooi van roofvogels.
Anders dan vaak wordt aangenomen is het juist goed de kleine zeeschildpadjes te helpen het water te bereiken. Om de zeeschildpadden te beschermen en te behoeden voor uitsterving werd het TAMAR-Project opgezet. Als eerste werd de lokale bevolking ervan overtuigd niet meer de eieren op te eten. Dat was een succesvolle campagne. Het beschermen van de broedplaatsen aan het strand wordt nu van kindsaf aan bijgebracht. Dat maakte het mogelijk dat het aantal zeeschildpadden de afgelopen jaren enorm is toegenomen.
In Praia do Forte (op 10 minuten rijden van Sítio Imbassaí) heeft het TAMAR-project haar hoofdzetel. Daar zijn alle soorten zeeschildpadden (en ook andere vissoorten) te zien. De entree bedraagt slechts 8 reais (ruim 3 euro).