Imbassaí-Mata de São João: politieke situatie.
Imbassaí behoort tot de geografisch zeer uitgestrekte gemeente Mata de São João. Het gemeentebestuur is gevestigd in het ruim 50 kilometer landinwaarts gelegen stadje Mata de São João, met iets meer dan 10.000 inwoners. Het overgrote deel van de gemeente strekt zich echter uit langs de kusten bevat een xxxtal dorpen. Veruit het bekendste deel van de gemeente is de internationaal bekende toeristen-trekpleister Praia do Forte. In Praia do Forte is ook een voorpost van de gemeente gevestigd. Het dorp leeft voor de volle honderd procent van het (massa-)toerisme. Daardoor is het karakter van pintoresk vissersdorp verloren gegaan.
Een flink deel van de oorspronkelijke bevolking heeft Praia do Forte inmiddels verlaten, niet op de laatste plaats vanwege de prijzen die vaak twee tot drie keer zo hoog zijn dan elders in de gemeente.
Van de andere dorpen die tot de gemeente behoren (Açu da Torre, Açuzinho, Malhadas, Campinas, Imbassaí, Barro Branco, Diogo, Santo Antônio, Areal, Curalinho, Sauípe, plus een aantal piepkleine gehuchtjes van slechts enkele huizen) is Imbassaí het tweede belangrijkste dorp, zowel economisch als toeristisch. In oppervlakte is Imbassaí veel groter en qua natuurschoon ook veel aantrekkelijker dan Praia do Forte. Bovendien heeft Imbassaí haar oorspronkelijk karakter van karakteristiek plattelands -en kustdorp tot op heden weten te behouden.
Gedurende verschillende ambtstermijnen werd de gemeente geregeerd door Burgemeesteres Márcia. Onder haar bestuur vierde de korruptie hoogtij. Een flink deel van de gemeentekas verdween in haar eigen zak en die van haar noemrijke familie. Een ander gedeelte werd aangewend met de koop van stemmen en andere vormen van cliëntelisme. Ook haar verkiezings-campagnes werden uit de gemeentekas betaald en dat maakte het voor andere kandidaten vrijwel onmogelijk het tegen Márcia op te nemen. Bij de laatste burgemeesters verkiezingen stelde een vermogende maar relatief onbekende zakenman zich onverwachts kandidaat: João Gualberto. Hij had bovendien aantoonbare bestuurlijke kwaliteiten.
Onder het Motto van 'alles beter dan Márcia' kreeg João Gualberto veel steun van de bevolking. Maar een aanzienlijk leger van 'ambtenaren' was bang een extra maandsalaris te verliezen. Nooit eerder had de gemeente zo'n intensieve verkiezings campagne meegemaakt. João Gualberto won met ruime meerderheid. De wraak van Márcia was ongenaakbaar. Gebouwen in beheer van de gemeente werden leeggeplunderd. Op de puinhoop en met een lege gemeentekas trad de nieuwe burgemeester begin 2005 aan. Onder zijn bestuur werd een eind gemaakt aan de korruptie. Hij heeft de faam een efficiënt en eerlijk bestuurder te zijn. In Imbassaí wordt hij wel bekritiseerd omdat hij weinig voor de verbetering van de infrastructuur van het dorp heeft gedaan. Maar voor de meerderheid geniet hij nog immer het voordeel van de twijfel. Hij werd onlangs herkozen.