Algemene informatie over Imbassaí in het noordoosten van Brazilië (Bahia)
'Imbassaí' betekent in de taal van de Tupinikim-indianen "Koers van de Wateren'. Het is ook de plek waar de gelijknamige rivier de oceaan instroomt. Daarvóór stroomt de rivier gedurende enkele kilometers paralel aan de kustlijn, slechts gescheiden door een dunne strook duingebied van het strand. Het is fysiek onmogelijk om met een auto of ander voortuig op of aan het strand te komen, dat alleen bereikbaar is door met een vlot (of zwemmend) de rivier over te steken. Pas sinds kort beschikt het dorp over een loopbrug. Daardoor is de authentieke charme van het dorp bespaard gebleven. Imbassaí heeft 1000 inwoners.
Nog niet zo heel lang geleden was het een geïsoleerd dorp dat leefde van de visserij, kleinschalige landbouw en vooral kokosnoten. Met de aanleg van de 'Linha Verde' werd het dorp bereikbaar voor de buitenwereld. Sindsdien is het toerisme de belangrijkste activiteit. Er zijn 26 'pousadas' (B&B).
Er is echter geen sprake van 'massatoerisme'. Taxis zijn er nog immer niet in Imbassaí. Alles is lopend te doen. Het dorp heeft 2 onverharde hoofdstraten die beiden naar het strand leiden met daartussen kleine weggetjes. Anders dan andere dorpen in de omgeving kent Imbassaí geen 'rijtjeshuizen'. Elke woning (en pousada) heeft een eigen stuk terrein. Het dorp heeft twee bescheiden supermarkten en enkele goede restaurants. Op de smalle strook tussen de rivier en het strand zijn er strandtenten die (alléén overdag) voortreffelijke vismaaltijden serveren. Er is een gezondheidspost, een apotheek en een politiepost.
Het belangrijkste feest is dat van 'São João' (St. Johannes), eind juni. Maar de lokale bevolking vindt altijd wel een reden om een 'samba de roda' te houden, een sambafeest dat haar oorsprong heeft in de cultuur van de negerslaven. (Ga naar de pagina Imbassaí-muziek om het ritme van de samba de roda te horen). Ook volle maan wordt met een feest gevierd. Toeristen (ook buitenlandse) zijn er het hele jaar, maar het échte hoogseizoen is tussen kerstmis en carnaval, al blijft Imbassaí ook dan nog een rustig en vredig dorp.